Benieuwd naar het programma voor onze jeugd? Je kan deze hier bekijken.

Een stukje geschiedenis…

Ongeveer tweehonderd jaar hebben de Samurai het Jiu-Jitsu binnen hun kaste geheim gehouden.
Pas toen het kastesysteem werd opgeheven, werd Jiu-Jitsu een nationale sport in Japan.
De eerste maal dat een Japanner zijn geboorteland verliet om de Jiu-Jitsu-kunst over de hele wereld te verspreiden, was tegen het einde van de 19de eeuw.
Een Engelse ingenieur “Barton Wright” leefde jarenlang in Japan en had daar verschillende scholen of ryu’s bezocht waar Jiu-Jitsu werd onderricht.
Hij bracht ook de Japanners Yukio Tani en Raku Uyenishi naar Engeland om daar een demonstratie van hun gevechtskunst te geven.
De Engelsen stonden zeer sceptisch tegenover deze Aziatische kunst en konden hun ogen niet geloven toen zij zagen hoe de tengere Tani een zware eersteklas worstelaar met gemak van de ene hoek naar de andere wierp. Deze Tani werd later Chef Instructeur van de Budokwai te London, opgericht door Professor Kozumi die zelf tot één van de grootste judoka ’s van onze tijd behoort.
Zoals er bij vele takken van de sport verschillende methoden worden toegepast, gebeurt dit ook bij Jiu-Jitsu.

Ons huidig systeem in de club, stijl ‘De Minne’, werd door Meester MINNE hier in België verspreid.
In die tijd sprak men nog niet over Judo of andere martiale sporten in ons land,
maar in een kalm straatje in St-Joost (Brussel) onderwees een man een geheimzinnige kunst die iedereen verbijsterde.
Hij noemde het Jiu-Jitsu. Korte tijd voor zijn overlijden in mei 1954 benoemde MAURICE MINNE (ook Okita Minnen genoemd) verschillende zwarte gordels : Van Itsem Pierre, de gebroeders Schmit, Marcel Behydt, George Leroy en Alexander Van Der Perren.
Na de dood van Meester Minne ging iedere zwarte gordel zijn eigen weg om een nieuwe dojo op te richten.

Zo deden ook de gebroeders Schmit te Vilvoorde en het is daar dat professor Guy De Wit na zes jaar hard trainen zijn zwarte gordel behaalde en waarbij onze lesgever Raymond De Conick zijn zwarte gordel behaalde. Raymond De Coninck en Ketels Olga stichtten in 1978 hun club in de Verbrande Brug.  Jiu-jitsu club Kame-Koopa is in 2016 hieruit ontstaan, onder de vleugels van Willems Felicien en Thielemans Bob.

In het kort…

Jiu-jitsu, vrij vertaald als “zachte kunst” is een Japanse zelfverdedigingskunst waarmee men een aanvaller snel kan uitschakelen of controleren. Het is dus geen vechtsport. Jiu-jitsu combineert de technieken van judo, karate en aikido om jezelf te leren verdedigen tegen gewapende en ongewapende aanvallen.

Jiu-jitsu is geschikt voor iedereen. Je hoeft geen basisconditie te hebben om er mee te starten.

Enerzijds voorzien wij lessen voor volwassenen en jeugd vanaf 12 jaar.  Anderzijds is er voor de kleinsten onder ons (6 tot 12 jaar) een aangepast programma voorzien. Zij leren eerst op een speelse manier enkele basistechnieken aan. Wat later de overstap vergemakkelijkt naar de groep van ‘volwassenen’ .